img

Forberedelser

Eirik og Hélène har hatt en drøm om å reise jorda rundt siden de ble kjent med hverandre. For 18 år siden snakket vi om å seile jorda rundt. Vi tok til og med et kveldskurs i navigasjon mens vi bodde i København. Vi hadde absolutt ingen erfaring med båter og det var kanskje like så greit at den planen aldri ble noe av. Denne gangen, på den andre side, har vi nok av erfaring med å ta fly. I det minste er vi litt tryggere på transportmiddelet nå…

For et par år siden begynte vi å snakke seriøst om å gjennomføre den gamle drømmen vår. Det er vanskelig å finne et passe tidspunkt å dra på når man har barn i skolealder. Vi hade også akkurat funnet en tomt å bygge drømmehuset vårt på. Det startet vi med planleggingen av i januar 2009. Etter masse jobb med huset bestemte vi oss våren 2010 for at det måtte bli i år eller aldri. Vi begynte konkret planlegging først i juli, rett etter at vi hadde flyttet inn i det nye huset. Timingen er ikke perfekt, vi skulle gjerne ha hatt mer tid på å forberede reisen og det føles litt rart å forlate huset rett etter at vi har flyttet inn. Det har vært enormt mye arbeid med forberedelser, men det har vært veldig gøy og også fullt av haugevis av spørsmål som må besvares.

Under planleggingen fikk vi mye inspirasjon fra en annen norsk familes blog. Det har vært kjempenyttig for oss å lese om deres erfaringer både før og under reisen deres. Tusen takk skal dere ha for at dere har delt så mye nyttig informasjon!

Reiserute og billetter

Det første vi måtte spørre oss var: “Hvor skal vi dra?” og “Hvor lenge?” Eirik og Hélène var i Brasil og Argentina i 2 måneder for 14 år siden. Det var en fantastisk opplevelse, men vi lærte at 2 måneder var for kort for en sånn reise og at vi brukte for kort tid på hvert sted. I tillegg, nå som vi resier med 3 barn, må vi ta hensyn til at de trenger tid på å slå seg til ro på hvert nye sted. Vi må også være klare på at dette ikke er en ferie, det er en slags dannelsesreise (red.anm: Eirik vokste opp på Stovner og sliter litt med den beskrivelsen av reisen :-)) . Vi trenger tid på å gjøre skolearbeid og å bearbeide alle inntrykkene underveis. Med alt dette i bakhodet satte vi oss ned med et kart og lagde en liste over folk vi kjenner som vi ville besøke og steder vi ønsket å se på samme kontinent. Til slutt endte vi opp med en reiserute med tyngdepunkter i Nord-Amerika, Sør-Amerika og Oseania.

Eirik har reist veldig my med jobben og er ganske dreven i å bestille reiser på nettet og også å finne god turistinformasjon. Han tok kontakt med et reisebyrå som spesialiserer seg på jorda-rundt turer. De kunne dessverre ikke bidra med så mye mer enn han kunne selv og ville i tillegg har 17,5%(!) gebyr på billettene for å gjøre bestillingsjobben. Da fant han ut at han kunne gjøre det hele selv. Det har tatt enormt mye tid, men man lærer utrolig mye i en sånn prosess og det kommer vi til å få igjen for under reisen. Tripadvisor.com, (***href***), Google Earth, Wikipedia of Weatherbase.com har alle vært veldig nyttige å ha. Wikipedia lister opp alle direkteruter fra alle flyplasser i verden hvis du slår opp på dem. Uvurderlig når man planlegger reiser med flere strekninger og overnatting på en flyplass underveis *** andre språk ***) Flybillettene våre er en kombinasjon av en jorda-rundt billett fra One World og lokale billetter for korte strekninger. Grunnen til at vi valgt One World var at vi trengte å krysse Stillehavet fra Sør-Amerika til Oseania. Den eneste flyforbindelsen som finnes på den strekningen er ruten fra Santiago til Påskeøya og videre til Tahiti. Ruten betjenes kun av LAN Chile. Ganske utrolig når man vet hvor mange muligheter som finnes fra Nord-Amerika. Det sier vel også litt om fordelingen av andre ting på kloden vår.

Vaksiner m.m.

Vi undersøkte på nettet hvilke vaksiner vi trengte. Det er igen god idé å vente med dette til siste øyeblikk. siden noen vaksiner må tas i 2 doser med uker i mellom dem. Vi begynte å vaksinere oss 2 måneder før avreise og har fått tatt alle nødvendige sprøyter.

I tillegg trengte vi en koleravaksine som fåes som et pulver som skal løses opp i vann. Drikken som lages har en veldig kunstig salt bringerbærsmak. Vi måtte ta to doser, den første en uke før avgang og den siste ved avgang. Vi drakk brygget på styrten samlet rundt spisebordet etter en skål for reisen vår.

Vi har også med oss malariapiller for oppholdet vårt i Amaonasjungelen i Peru og en bra førstehjelpspakke.

Praktiske ting og tang

Det er utroig mange praktiske detaljer som må fikses når man skal være borte lenge. Ting knyttet til reisen og ting knyttet til det du lar være hjemme.

Huset vårt er splitter nytt og det er mye som ikke er skikkelig testet (som oppvarmingen). Vi leier ut huset til en familie vi kjenner som kommer til å ta vare på det og holde innbrudddstyvene på avstand.

Søsteren til Eirik (Hei Anne!) har tatt på seg ansvaret for papirarbeid, betaling av regninger, henting av post osv. Vi måtte også finne noen som kunne ta vare på akvariet mens vi er borte (Hei Marius!).

Vi måtte fornye noen pass og kredittkort som ville ha løpt ut under reisen. Vi har også kjøpt noen Am Ex reisesjekker som backup betalingsmiddel.

Vi har utvidet reiseforsikringen vår til å gjelde reiser på 7 måneder. Det var steindyrt, men billigere enn å kjøpe en spesialforsikring bare for denne reisen.

Pakking

Hva i all verden skal man ha med seg av klær når man skal være borte i 7 måneder??? Vi fant ut at vi ville prøve å ta med klær som passer under de fleste værtyper. Da må man satse på mange lag. Vi har handlet inn mange klesplagg laget av mikrofiber. Disse veier lite og tørker veldig raskt.

Hvordan kommer været til å bli? Vi starter med høst i USA og håper vi får en mildere værtype enn i Norge. Det kan bli kaldt i Arizona i oktober og også i New York. I sørstatene bør det bli mildt og godt. Så kan det kaldt i høyfjellet i Peru men desto varmere i Amasonasjungelen. Nord-Argentina og Brasil kommer til å bli varmt. Jul i Andesfjellene kommer sikkert til å by på norsk sommervær. Så får vi en lang periode med Robinson-Crusoe-vær i Stillehavet, med innslag av tropiske regnskyll (*** andre språk***). Vi tar faktisk en sjanse og drar til Polynesia og Cook-øyene i syklonsesongen. I New Zealand kan det bli kaldt, selv om det er midt på sommeren, spesielt på sør-øya. I Australia finnner vi tilbake til varmen igjen og Thailand på vei hjem kommer til å by på siste rest av varmt vær før vi kommer tilbake til våren i Oslo.

Her er en grov liste over hva vi alle har i sekken:

  • 2 bukser med avtagbare ben
  • 3 t-skjorter
  • 2 fleecegensere
  • 1-2 langarmede skjorter
  • 4 sett med undertøy
  • 4 par sokker
  • 1 anti-UV t-skjorte
  • 1 solhatt
  • 1 bikini/badebukse
  • 1 par sandaler
  • solbriller
  • 1 gore-tex jakke
  • 1 reinbukse
  • 1 par gore-tex sko
  • buff, lue, hansker
  • 1 sett med superundertøy
  • 1 håndkle

For å holde vekten nede bestemte vi oss tidlig for å ikke ta med fysiske bøker, men skanne alt vi ikke fikk tak i i form av ebøker. Vi har kjøpt alle Lonely Planet guider vi trenger som ebøker (bortsett fra Tahiti og Cook-øyene som vi måtte skanne ). Vi har skannet alle skolebkene til ungene og også lesebøker til dem. Harry Potter 1-3 var litt av en utfordring, men det gikk det og.

Vi bruker 3 iPader og 2 Macbook Air til undervisning. Vi har også 2 iPhoner og 3 iPod touch med mye musikk, barnefilmer og lydbøker. I tillegg har vi med 2 kompaktkameraer. Vi har også med Viktors saksofon og musikkbøker med tilhørende CD-er (rippa, selvfølgelig). Han kommer til å øve på nye sanger underveis og være i kontakt med Bendik, saksofonlæreren hans.

Skolegang

Ungene våre går i 2., 5. og 8. klasse. I Norge har man krav på å kunne undervise ungene sine selv. Myndighetene har rett til å komme på inspeksjon opptil 2 ganger i året for å forsikre seg om at ungene lærer det de skal. Hvem vet, kanskje det kommer en byråkrat fra skoleverket i Oslo på besøk mens vi er på en eller annen øy i Stillehavet. De finner sikkert en frivillig som er villig til å ta reisen.

Spøk til side. Det varlitt av et sjokk for oss da vi fant ut at det ikke er mulig å la barna få permisjon fra skolen i noen måneder. Systemet er faktisk veldig strengt og firkantet fordi det har vært problemer med barn som har vært tatt ut i perioder og som ikke har fått den opplæringen de skulle ha. Reglene er nå krytallklare, enkle og utilgivelige. Hvs du tar ungene dine ut av skolen mer enn 2 uker  (bortsett fra feriene naturligvis) må du skrive dem ut av skolen. De mister plassen sin i klassen og på skolen. I verste fall må de begynne på en ny skole når vi kommer tilbake. Det var veldig vanskelig å forklare dette til ungene. De ville ikke helt tro at de kanskje skulle komme ti lå miste både klasekamerater og lærere. Etter en del samtaler og tristhet ble vi alle enige om at det var verdt det å dra likevel.

Neste steg var å planlegge hvordan vi skulle undervise barna selv. Vi fant en skole på nettet som tilbyr de 3 særegne norske fagene for elever i utlandet. Der tar ungene Norsk, RLE og Samfunnsfag. Foreløpig ser opplegget veldig, veldig bra ut. Ta en titt på Norsk Nettskole 1-10.

Alle andre fag fikser vi selvog skolebøkene var en stor utfordring. Det viste seg etter mange telefoner at det er komplett umulig å få tak i skolebøker på elektronisk format i Norge. Selvfølgelig finnes de, ingen lager bøker med skrivemaskin lenger, men forlagene nekter å gjøre dem tilgjengelige. Steinalder. Da var det bare en ting å gjøre. Eirik har skannet alle skolebøkene, godt over 4000 sider på omtrent 20 timer effektiv skannetid. Nå har vi alle bøkene liggende på iPadene og unga elsker det. Av en eller annen grunn er det mye morsommere å gjøre lekser med en iPad og en laptop. Det lover godt.

Vi har ikke planlagt undervisningen i detalj. Vi kommer til å begynne med 2-3 timer hver dag og lære mens vi gjør ting. Vi har ikke en gang fordelt fagene mellom oss, men det kommer ikke til å bli noe problem siden vi er sterke på forskjellige områder. Eirik tar matte og naturfag, Hélène humaniora. Vi krangler allerede om hvem som skal undervise Adrian i spansk, vi har begge lyst til å gjøre det.

Alt-i-alt skulle vi ønske vi hadde hatt mer tid på å forberede oss. Vi er ganske vant til å gjøre ting “just in time” men vi undervurderte grovt arbeidsmengden med forberedelser. Vel, her er vi, nesten klare til å dra, helt utslitte, stressa og gleder oss vedlig. Dette skjer virkelig!

Vil du være med, så heng på.



img